Diagnosztikai központunkban az ország jelenleg legújabb, legmodernebb 2024-es FUJIFILM APERTO Lucent Plus nyitott MR készüléket használjuk. Az új készülékünk augusztusban került üzembe helyezésre. A 320 fokban nyitott MR nemcsak egyedülálló kényelmet biztosít a páciensek számára, hanem az AI (mesterséges intelligencia) technológia segítségével kiváló minőségű képeket biztosít.

A mágneses rezonancia vizsgálat, az MRI az egyik legmodernebb és leggyakrabban alkalmazott képalkotó diagnosztikai eljárás. Mivel nem jár ionizációs sugárzással, a tudomány jelenlegi ismerete szerint az egészségre ártalmatlan. Az MR vizsgálat rendkívül megbízható képalkotó eljárás, mely részletes felvételt készít az emberi testről, így segítve a pontos diagnózis felállítását.

Előnyei:

A röntgen és CT vizsgálatoktól eltérően itt nincs ionizáló sugárzás.
A berendezés fizikai adottságaiból adódóan kiválóan alkalmas gyermekek, idős, vagy más okból nehezebben mozgó páciensek diagnosztizálására. Kérjük ezen információkat a bejelentkezéskor jelezni szíveskedjenek!

A NYITOTT MR vizsgálatok sokkal kisebb zajterheléssel járnak és nagy többségük úgy is elvégezhető, hogy a fej nem kerül be a készülékbe. Ez nagy könnyebbség jelenthet klausztrofóbiás pácienseinken, illetve gyerekeken végzett vizsgálatoknál.
A hozzátartozók a vizsgálat közben is bent maradhatnak az MR helyiségben.

A NYITOTT MR vizsgálat sokkal nagyobb eséllyel végezhető el abban az esetben is ha a páciens szervezetébe valamilyen fém idegentest került. Erről minden esetben a vizsgálatvezető dönt.

MR vizsgálat előtti teendők:

Amennyiben Ön, a testébe műtéti eljárással beépített fémtárggyal rendelkezik (bizonyos fém implantátumok, protézisek, pacemaker, inzulinpuma), azt minden esetben kötelező a kezelőszemélyzetnek jelezni, valamint vizsgálat előtt érdemes a kezelő orvossal konzultálni.

Ha Önnél felmerül a terhesség gyanúja, illetve várandós, mindig szülész orvossal egyeztetve, csak indokolt esetben célszerű a vizsgálatot elvégezni.

MR vizsgálat menete:

Adategyeztetést követően, a vizsgálat előtt el kell távolítani a fémtárgyakat (ékszerek, piercingek, övcsat).

Kontrasztanyag nélküli vizsgálat előtt a beteg ehet-ihat, gyógyszereit beveheti.

A vizsgálat teljesen fájdalommentes. A páciens a vizsgáló asztalon fekszik, amelyet mágneses tér vesz körül. A vizsgálat során különböző kattogó hangokat hallhatunk. A vizsgálat hossza a vizsgált testrésztől függően 25-45 perc lehet, ez idő alatt mozdulatlanul kell feküdni.

A vizsgálat befejezése után a páciens elhagyhatja a vizsgálóhelyiséget. Ezek után az elkészült képeket CD lemezen rendelkezésére bocsájtjuk, a radiológus szakorvos által írt leletet pedig 3-4 munkanap múlva az előre megbeszélt módon küldjük el a páciensnek.

Elérhető MR vizsgálatok:

  • Koponya
  • Arckoponya
  • Belső fül (kiegészítő vizsgálat)
  • Agyi erek (kiegészítő vizsgálat)
  • Gerinc (nyaki, háti, ágyéki)
  • Keresztcsont (sacrum)
  • Farokcsont
  • Ízület (váll, könyök, csukló, kéz, csípő, térd, boka, lábfej)
  • Sarok
  • Lábszár
Árlista